Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet 4 mei 2019 in Haarlem
Sprekende herdenkingen op de plek waar de geschiedenis zich heeft afgespeeld
Rond 4 en 5 mei vindt het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet plaats. In het hele land komen vertellers, bewoners, nazaten en andere belangstellenden samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten. Ook verzetsverhalen komen aan bod. Het programma wordt in Haarlem georganiseerd door de werkgroep Open Joodse Huizen Haarlem met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier en zal plaatsvinden op 4 mei.
Om te herinneren en te herdenken
Niet zelden is een joods verhaal óók een verzetsverhaal en andersom. Er waren joden betrokken bij het verzet en onderduik werd vaak mogelijk gemaakt door betrokkenheid van verzetsmensen.
Enkele voorbeelden uit het programma in Haarlem van dit jaar:
-Wilhelminastraat 43A, het voormalig Joods Lyceum waar o.a Floris Cohen (broer van oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen) vertelt over zijn ouders, beiden docent, die elkaar op dit Joods Lyceum hebben leren kennen, ver van elkaar moesten onderduiken en na de oorlog zijn verloofd en getrouwd.
-Saenredamstraat 113, waar Philp Speyer en Regina Egglestone, woonachtig in Arizona, USA, via een live verbinding het verhaal vertellen over de familiegeschiedenis van de familie Papagaaij die woonden op dit adres
– Lange Begijnestraat 9, Toneelschuur Arthur van Wezel vertelt de geschiedenis van zijn familie. Deze familie woonde aan het Houtplein 15 in Haarlem. Daar was ook hun de juwelierszaak gevestigd, juwelierszaak Cohen, na de oorlog Stuurman & Cohen. Dit pand is inmiddels gesloopt. Twee broers, Max en Eddie, hebben de oorlog overleefd. Hun ouders en zusje Elly zijn in de oorlog omgekomen.
Dit is een greep uit een scala aan belangrijke verhalen over het joodse leven in de Tweede Wereldoorlog. De adressen en namen die vermeld staan op de website www.joodsmonument.nl vormen het uitgangspunt voor de herdenkingsbijeenkomsten. Het joods Monument is het digitale monument ter nagedachtenis aan de joden in Nederland die tijdens de Holocaust zijn vermoord.
De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma op Openjoodsehuizen.nl/Haarlem